رسانه ها در هفته/ هفته دوم ماه نومبر

هفته گذشته نیز گزارشات متفاوت از ولایت های مختلف کشور، در پیوند به چگونگی وضعیت خبرنگاران، رسانه ها و آزادی بیان داشتیم. اینجا به گونه مفصل و زون وار به آن می پردازیم.


شرق:
اخیراٌ پس از آنکه گروه داعش حملات شان را در ولایت ننگرهار شدت بخشیده اند، نگرانی های را نزد جامعه خبرنگاری در این ولایت به وجود آورده است. نماینده کمیته مصونیت خبرنگاران افغان به همین دلیل ملاقاتی که با رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت ننگرهار داشت، روی مصونیت خبرنگاران و کارمندان رسانه یی تاکید نمود.

وی همچنان از رییس اطلاعات و فرهنگ آن ولایت خواست تا در باره قضیه های خشونت در برابر خبرنگاران آژانس خبری پژواک و طلوع که در ماه اگست رخ داده بود و نیز قضیه لت و کوب و شکستن کمره فلمبرداری خبرنگار جاج نیوز و طلوع نیوز تحقیق صورت گیرد. تاکید نماینده کمیته مصونیت خبرنگاران بر آن بود که این افراد باید شناسایی و طبق قانون به همراه شان برخورد شود.
رییس اطلاعات و فرهنگ ننگرهار ازبابت وقوع این دو رویداد یک بار دیگر از جامعه خبرنگاری معذرت خواهی نمود و وعده سپرد که این دو قضیه به گونه جدی پیگیری میشود و با عاملین آنها برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
رییس اطلاعات و فرهنگ ننگرهار همچنان در برابر خواست نماینده کمیته مصونیت خبرنگاران افغان مبنی بر گماشتن سخنگویان برای ادارات دولتی وعده سپرد که عنقریب این کار نیز صورت خواهد گرفت. وی همچنان گفت که در حال حاضر ریاست اطلاعات و فرهنگ نظر به تقاضا و نیاز، به هر اداره که خبرنگاران خواسته باشد هماهنگی نموده و زمینه مصاحبه و دسترسی به اطلاعات را برای شان فراهم می نماید.


زون مرکز:
بامیان: در حدود هشتاد در صد خبرنگاران و کارمندان رسانه یی در ولایت بامیان  بیکار شده اند. از سوی هم خوشبختانه در ولایت بامیان رادیو نسیم، رادیوتلویزیون ملی و تلویزون بامیان دوباره به فعالیت آغاز نموده اند.

دایکندی: در هفته گذشته دراین ولایت، تنها رادیو و تلویزیون ملی نشرات خود را از سر گرفته است و چند ساعت نشرات محدود دارد و بیشتر نشرات مرکز را ریلی می نماید.
با آمدن شرایط جدید، در حدود 30 نفر خبرنگار و کارمند رسانه یی در ولایت دایکندی بیکار شده بودند که در این اواخر با فعال شدن دوباره تلویزیون ملی ۵ تن آنان به کارهای شان برگشته اند. رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان به رسانه های فعال در دایکندی گفته است که نشرات شان را با تلاوقت قران کریم آغاز نمایند، در میان برنامه ها نعت نشر نمایند و در کل نشرات شان طبق اصول امارت اسلامی باشد.


شمال کابل:
پنجشیر: وضعیت رسانه ها در ولایت پنجشیر خراب و درحال وخیمتر شدن است. رادیو خراسان نشرات ندارد، رادیو کچکن هم احتمال دارد که بنابر مشکلات اقتصادی نشرات اش را متوقف سازد. اکثر خبرنگاران و کارمندان رسانه یی که در ماه سنبله بعد از سقوط ولایت پنجشیر این ولایت را ترک کرده اند به علت تهدید های امنیتی، نبود امکانات و مشکلات اقتصادی تا کنون دوباره  به پنجشیر باز نگشته اند.


شمال:
بلخ :-تا حال هیچ نهاد دولتی سخنگو ندارد و مسوولان کمتر به پاسخ گویی به خبرنگاران حاضر می شوند که این روند بحث اطلاع رسانی را با مشکل روبرو ساخته است.

از جمع 11 تلویزیون و 13 رادیو محلی در بلخ تنها یک تلویزیون و چهار رادیو نشرات دارند و بقیه به دلیل مشکلات اقتصادی متوقف اند.


شمال شرق:
ولایت کندز: مسله مهم مشکل اقتصادی و معاف نشدن جرایم است که مسوولین رسانه ها را نهایت نگران ساخته و بیم آن میرود که اکثریت رسانه ها در کندز فعالیت خود را متوقف سازند. در هفته های اخیر هیچ رسانه تازه به فعالیت آغاز نکرده است.

ولایت تخار:  متاسفانه در جریان هفته گذشته نیز از کاهش نشرات رسانه های تخار اطلاع داده شده است وبا گذشت هر روز خبرنگاران در مورد کار رسانه یی دلسرد می شوند و این امر سبب شده است تا اکثریت رسانه ها به گونه یی ضعیف ومقطعی نشرات داشته باشند.
به استثنای چند رسانه که روزانه حدودا شش ساعت نشرات دارند و یک یا دو کارمند در آنها حضور دارند، در متباقی رسانه ها هیچ کارمندی وجود ندارد و اکثریت مطلق کارمندان رسانه یی بیکار و شماری آنان در بیرون از ولایت زندگی میکنند.
ولایت بدخشان: رسانه‌های هستند که پس از سقوقت نظام قبلی، مطابق پالیسی امارت نشرات دارند. اما از میان پنج رسانه که نشرات شان متوقف شده تا کنون هیچ یک دوباره فعالیت خود را آغاز نکرده است.


جنوب شرق:
لوگر: این هفته هیچ رسانه یی در ولایت لوگر نشراتش را متوقف نساخته است و نه هم کدام رسانه مسدود شده دوباره فعالیت خود را آغاز کرده است. 

همکار ولایتی کمیته مصونیت خبرنگاران افغان یکجا با جمعی از مسوولان رسانه های محلی و خبرنگاران  ولایت لوگر با رییس اطلاعات و فرهنگ آن ولایت دیدار کرد. در این جلسه رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت لوگر از فعالیت های کمیته مصونیت خبرنگاران افغان در آن ولایت ستایش نموده و از مسوولان کمیته خواست تا فعالیت های عادی خویش در بخش های آموزشی و مصونیت برای خبرنگاران ولایت لوگر را بیشتر سازند. وی گفت که ریاست اطلاعات و فرهنگ از فعالیت ها و تلاش های کمیته قدردانی و حمایت می نماید. رفیع الله صمیم رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت لوگر به همکار کمیته اطمینان داد که تمام قضایای خشونت در برابر خبرنگاران در ولایت لوگر بگونه جدی بررسی و پیگری خواهد شد.
مسوولان رسانه های محلی و خبرنگاران ولایت لوگر نیزاز کمیته مصونیت خبرنگاران افغان خواستند تا در قسمت راه اندازی برنامه های آموزشی و مصونیت در این ولایت توجه بیشتر نمایند.
پکتیا: همکار ولایتی کمیته مصونیت خبرنگاران افغان با رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت پکتیا دیدار و روی مشکلات خبرنگاران در آن ولایت بحث نمود. همکار کمیته از ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت پکتیا خواست تا خبرنگاران آن ولایت را در بخش دسترسی به اطلاعات همکاری نماید. رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت پکتیا در پاسخ به این خواست کمیته گفت که با تمام ادارات حکومتی هماهنگی صورت خواهد گرفت تا اطلاعات مورد نیاز خبرنگاران را به اسرع وقت و بگونه دقیق به دسترس خبرنگاران قرار دهند.
وی همچنان گفت که در آینده نزدیک ورکشاپ های آموزشی را برای مسوولان بخش مطبوعات ادارات نظامی و ملکی راه اندازی خواهند نمود تا چگونه اطلاعات را به دسترس خبرنگاران قرار دهند.


این هفته نیز مشکلات اقتصادی، مصونیتی و عدم دسترسی به اطلاعات مانند هفته ها و ماه های گذشته دامن گیر رسانه ها و خبرنگاران کشور بود. اما نکته مثبتی که وجود داشت دیدارهای خبرنگاران و مسوولان کمیته مصونیت خبرنگاران افغان با مسوولان حکومتی و تعهدات جدی آنان در پیوند به همکاری و حمایت رسانه ها و خبرنگاران بود.


برای دانلود پی دی اف اینجا کلیک نمائید.