رسانه ها در هفته / هفته سوم نومبر

در هفته گذشته خبرهای هم مثبت و هم منفی از زون ها و ولایت های کشور در پیوند به وضعیت آزادی بیان، خبرنگاران و رسانه ها داشتیم. در میان گزارش های مثبت بیشتر از هماهنگی میان خبرنگاران و ریاست های اطلاعات و فرهنگ ولایت ها و سایر مسوولان حکومتی بحث شده بود. اما متاسفانه کم شدن کارمندان رسانه یی و وضعیت نابسمان اقتصادی رسانه ها هنوز هم تکان دهنده است. در هفته گذشته متاسفانه خانواده رسانه یی کشور یک عضو اش را از دست داد. کامران ابراهیمی گوینده سابق تلویزون خصوصی نور که میخواست به ایران برود، در مسیر راه  در اثر واژگون شدن موتر حامل شان، جانش را به جان آفرین سپرد.


 درذیل به تفصیل بیشتر مسایل یاد شده میپردازیم.


زون شرق
ننگرهار: در هفته گذشته هیچ مورد خشونت علیه خبرنگاران و رسانه ها در شرق گزارش نشده است، اما مشکل عدم دسترسی به  اطلاعات همچنان پابرجاست.

خبرنگاران در ولایت های ننگرهار، کنر و لغمان روزها منتظر پاسخ مسایل عادی از سوی مسوولین حکومتی می مانند و اغلب اتفاق می افتد که پس از انتظارزیاد نیز اطلاعات به دسترس شان قرار نمی گیرد.
یکی دیگر از چالش های که خبرنگاران در شرق کشور با آن روبرو اند، وضعیت بد اقتصادی است، طوریکه برخی از رسانه ها به دلیل مشکلات اقتصادی با چالش جدی بسته شدن روبر استند.
در نورستان خلأ بزرگ رسانه یی وجود دارد، جاییکه دو رادیو خصوصی با سقوط نظام قبلی به دلیل مشکلات اقتصادی تعطیل شده اند و هیچ رسانه و گزارشگری جز رادیو ملی وجود ندارد.


لغمان: یک رادیو جدید به نام «حسین» در لغمان نشراتش را آغاز کرده است که ۱۶ کارمند دارد و دوتن آنان زن هستند، در حال حاضر این رادیو برای  ۱۶ ساعت نشرات دارد.


زون شمال شرق
ولایت تخار: در این هفته وضعیت رسانه های تخار نسبت به هفته گذشته بهتر شده است و رابطه مسوولان رسانه ها با مسوولین حکومتی بهتر شده است و چندین نشست هم داشته اند، به همین دلیل نشرات شان تقریباٌ خوبتر شده است. اما مشکل نبود کارمند در رسانه ها روز به روز بیشتر مشود.در هر رسانه فعال یک یا دونفر کارمند اساسی بیشتری وجود ندارد. دلیل ترک وظیفه خبرنگاران از کار شان نبود معاش و امتیازات است.


‌ولایت بدخشان: مشکلات اقتصادی، نبود پروژه‌های حمایتی(برنامه های پروژه‌ یی و إعلانات رسانه یی)، دشواری شرايط کار، جرایم مالیاتی، سانسور محتوای اخبار و گزارشات از سوی مسوولان حکومتی باعث شده تا کیفیت اطلاع رسانی در بدخشان بار رکود جدی مواجه شوند.
یک رسانه صوتی (رادیو بانوان) از یک هفته بدینسو بدلیل مشکلات اقتصادی فعالیت ندارد. از میان شش رسانه که سقوط نموده تا کنون هیچ یک دوباره به نشرات آغاز نکرده است.


ولایت کندز: خبرنگاران و رسانه های کندز درهفته گذشته مشکلات خود را با دفتر ساحوی یوناما جهت همکاری و رسیدگی به آنها شریک ساختند. جریمه های مالیاتی، جریمه های فریکونسی و جریمه های جواز نشراتی وزارت اطلاعات  و فرهنگ از مواردی اند که مسوولان رسانه های کندز را نگران ساخته است. مسله  دیگر مقدار پول تمدید جواز ها میباشد که بگفته مسوولان رسانه های کندز،هفت برابر سایر ولایت های زون شمالشرق میباشد. بگونه مثال: در ولایت تخار تمدید جواز فریکونسی  تلویزیون ۱۴۰۰۰ افغانی میباشد و اما در ولایت کندز بالغ به بیش ۶۰۰۰۰ افغانی میشود. مسوولان رسانه های کندز از کمیته مصونیت نیز خواسته اند تا در این راستا آنان را همکاری نماید.
درهمین حال مسوولان دفتر یوناما دیداری با رییس اطلاعات و فرهنگ این ولایت داشت که وی نیز در باره حمایتش از رسانه ها اطمینان داده وعده سپرده است که با رسانه ها همکاری می نماید.


زون مرکز
بامیان: در هفته روان تنها رادیو و تلویزیون ملی نشرات خود را در این ولایت از سر گرفته است و چند ساعت نشرات محدود دارد و بیشتر نشرات اداره مرکزی را نشر می نماید.


میدان وردک: خوشبختانه با آمدن تغییرات جدید تاکنون هیچ رسانه در ولایت میدان وردک تعطیل نشده است، و تمامی رسانه های میدان وردک فعال هستند، اما به دلیل مشکلات اقتصادی 6 خبرنگار شغل خود را از دست داده است. تاکنون برعکس شماری از ولایت های دیگر در میدان وردک،  مقررات خاصی از سوی حکومت بالای رسانه ها وضع نشده است.


زون جنوب شرق
پکتیا: پیش رفتی که درهفته گذشته در این ولایت محسوس بود همانا دعوت شدن خبرنگاران به نشست ها و برنامه های حکومت بود. اما با آن هم خبرنگاران در این ولایت، مانند سایر ولایت ها در قسمت دسترسی به اطلاعات به خصوص ادارات امنیتی با مشکل روبرو استند.

همکار ولایتی کمیته چندین بار در این مورد با ریاست اطلاعات و فرهنگ پکتیا صحبت کرده است و تا حدودی ارایه اطلاعات به خبرنگاران بهبود یافته است، اما مشکل به طور بصورت عموم، هنوز پابرجاست.
ریاست اطلاعات و فرهنگ این ولایت همچنان اطمینان داده است که بر علاوه نهادهای ملکی، خبرنگاران قادر خواهند بود تا با نهادهای امنیتی نیز در تماس شده و اطلاعات به موقع بدست بیاورند.
همچنان هفته گذشته، برای سخنگویان ادارات ملکی پکتیا یک ورکشاپ آموزشی دو روزه از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ آن ولایت برگزار شد.مسوولان میگویند که هدف از راه اندازی آموزش برای سخنگویان ادارت حکومتی بود که چگونه می توانند اطلاعات دقیق، به موقع و به موثق را به دسترس خبرنگاران قرار دهند.


با توجه به هفته های قبل، این هفته نسبتاٌ خبرهای خوبی از هماهنگی ها میان خبرنگاران و مسوولان حکومتی وجود داشت، اما متاسفانه که مشکلات زیادی هنوز هم فرا راه خبرنگاران، رسانه ها و آزادی بیان در کشور وجود دارد.


برای دانلود پی دی اف اینجا کلیک نمائید.